29 Eylül 2015 Salı

Mars'ta Hayat Var mı?



Mars’ta su bulundu.
Mars. Diğer adıyla Merih… Daha diğer adıyla Kızıl gezegen. İçerdiği aşırı demiroksitle kızıl rengini, adını da Yunan mitolojisindeki Savaş Tanrısından aldı.
İki gündür NASA’nın Mars’ta birikinti halinde tuzlu su bulduklarına şahit oluyoruz. İnsanlık için büyük bir adım olsa da çoğumuzu ilgilendirmiyor. Çünkü buradan başka gideceği evi olmadığını düşünenlerin sayısı hatırı sayılır ölçüde.
Bilim adamlarının bu çalışmaları insanlığı daha nereye götürecek merak ediyoruz. Ay’a çıktılar, uydu gönderdiler, Plüton’a nam-ı diğer minnoş gezegene ulaştılar. Şimdi de Mars… Her yeri yavaş yavaş avucumuzun içine almaya başladık. Dünya küçük bir köy idi. Şimdilerde ise gözümüze daha da küçük görünmeye başladı. Adeta bir apartman… (Ancak gelin görün ki yurt dışına çıkmaya korkuyoruz.) 
Pekala asıl konumuza gelelim. Nedir bu Mars’taki tuzlu su? Ne işimize yarayacak? Google neden çok sevinip minnoş bir Mars doodle’ı yaptı? Öncelikle şunu belirteyim. Mars’ta bulunan suyu dünyaya taşıyıp su kıtlığına çözüm bulunmayacak tabi ki. J Sadece dünyadan başka ev var mı onu merak ediyoruz. Bu suyla bitki yetiştirilir mi? Edindiğim bilgilere göre Marsta suyun bulunduğu yerlerde yükseklik Everest’in üç katıymış. Everest’in tepesinde yetişse yetişse taşların üstünde yosun yetişir. Yani verimli bir toprağın olmadığını görüyoruz. Genetiği değiştirilip bitkiler güçlendirilirse bir ihtimal… İkinci ihtimal Kızıl gezegen demiroksitle kaplı. Maden olarak demir çıkar mı ola? Demir çıkmasa da eskiye dönüp coğrafya bilgilerimi kurcalıyorum. Petrol çıkmayacağı kesin. Şöyle bi’ oh çektim aslında. Şayet orada hayat varsa ve petrolleri de mevcut olsaydı Mazallah ‘demokrasi’yi götürebilirdik. Biz, bu götürülen demokrasilerin alttan neler götürdüklerini çok açık gördük. Mars’a en yakın yerlere incirlikçik üsleri kurmak kaçınılmaz olurdu. Dünya’nın geçmişine baktığımızda şimdi sağladığımız enerji kaynaklarının hep fosillere ait olduğunu görüyoruz. Dünya gibi kalabalık bir canlı nüfusunun olmadığı gezegenden enerji kaynağı çıkmayacak.

Bir astronotun kıyafeti 12 milyon $. NASA bu kadar maliyetli işlere giriyor. Yeni enerji kaynakları mı bulunmaya çalışılıyor. Bugün tarihe geçti ama bi’ 50 yıl sonra Mars aşiretini musallat etmeseler bari başımıza. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder